El Foro Social Mundial es un espacio de reunión y debate abierto que quiere favorecer la reflexión y la formulación de propuestas para construir un mundo más justo, solidario y democrático. Este año se celebra en la Amazonía y sus propuestas deberían marcar la agenda en los grandes eventos de los próximos meses, como la reunión del G20 en Londres o la del G8 en Roma. Intermón Oxfam estará presente en el Forum entre el 27 de enero y el 2 de febrero.

El Fòrum Social Mundial és un espai de reunió i debat obert que vol afavorir la reflexió i la formulació de propostes per a construir un món més just, solidari i democràtic. Aquest any se celebra a l'Amazònia i les seves propostes haurien de marcar l'agenda en els grans esdeveniments dels pròxims mesos, com la reunió del G20 a Londres o la del G8 a Roma. Intermón Oxfam estarà present al Forum entre el 27 de gener i el 2 de febrer.

martes, 3 de febrero de 2009

Acomiadem Belém amb la vista posada en el futur


El Dia de les aliances va donar per finalitzat el Fòrum Social Mundial a Belém, amb aquesta jornada exclusivament dedicada a la consolidació, socialització i visualització de les convergències. Els resultats, propostes i reflexions sorgides del debat a les vint-i-dues assemblees sectorials del matí van ser presentades en l’acte de clausura del Fòrum a la tarda.

La regió de l’Amazònia ha estat el centre de les mirades d’aquesta novena edició del FSM, amb la participació de prop de dos mil indígenes de vuitanta cinc ètnies. Però sens dubte la crisi actual i com aquesta està afectant a la humanitat en les seves diverses facetes (crisi alimentària, financera, econòmica, climàtica, energètica, migratoria) no s’ha quedat enrere en quant a protagonisme, éssent present a la gran majoria de les xerrades i assemblees. Una crisi on tots coincideixen a dir que costarà sortir-se’n, i més si es continuen aplicant males solucions.


Tanmateix, aquesta crisi també és la constatació que una nova era necessita noves solucions, i ofereix l’oportunitat de noves alternatives que ens portin a un nou model de societat. La protecció del medi ambient, la soberania alimentària i energètica, la fí de les guerres, els drets i la sobirania dels pobles, els drets humans i els drets a la terra, treball, educació i salut pública o la democratització dels mitjans de comunicació i coneixement han estat algunes de les reivindicacions més importants, i per les que s’ha demanat la mobilització urgent de totes.

D’aquest Fòrum surt la proposta i el compromís a desenvolupar una setmana d’acció global contra la crisi i la guerra del 28 de març al 4 d’abril, i el suport a les mobilitzacions per la cimera contra el canvi climàtic a Copenhagen i contra el G8, la Cimera Mundial pel Dret a l’aigua, la Cimera dels pobles a Trinitat i Tobago, i les altres jornades d’acció que ja consten a l’agenda de mobilització mundial.

Així, diem adéu a la novena edició del Fòrum amb el record de totes les experiències, coneixements, intercanvis personals i debats polítics que aquest ens ha aportat però amb la vista posada en tota la feina que tenim per davant fins el pròxim Fòrum Social Mundial centralitzat que se celebrarà d’aquí dos anys, el gener del 2011.


No hay comentarios: