El Foro Social Mundial es un espacio de reunión y debate abierto que quiere favorecer la reflexión y la formulación de propuestas para construir un mundo más justo, solidario y democrático. Este año se celebra en la Amazonía y sus propuestas deberían marcar la agenda en los grandes eventos de los próximos meses, como la reunión del G20 en Londres o la del G8 en Roma. Intermón Oxfam estará presente en el Forum entre el 27 de enero y el 2 de febrero.

El Fòrum Social Mundial és un espai de reunió i debat obert que vol afavorir la reflexió i la formulació de propostes per a construir un món més just, solidari i democràtic. Aquest any se celebra a l'Amazònia i les seves propostes haurien de marcar l'agenda en els grans esdeveniments dels pròxims mesos, com la reunió del G20 a Londres o la del G8 a Roma. Intermón Oxfam estarà present al Forum entre el 27 de gener i el 2 de febrer.

domingo, 1 de febrero de 2009

Els joves a l'FSM


En entrar a UFRA, on trobem el Campament de la Joventut, de seguida te n'adones que l'aire que si respira és completament diferent al del altre recinte del Fòrum, on es desenvolupen la majoria de seminaris.

El campament de la joventut està ple d'alegria, color, somnis. Al llarg dels dos quilomètres que s'han de recórrer per arribar a les tendes temàtiques és inevitable topar amb alguna manifestació o algú realitzant una performance improvitzada, les quals acaparen l'atenció de tots els presents. A part, multitut de tallers, exposicions artístiques, paradetes hippies, i milers de tendes acampades. Es calcula que el campament de la joventut allotja a uns 16.500 joves de tot el món, especialment brasilenys i de la resta d'Amèrica Llatina. Sel'ha apodat "el laboratori del Fòrum", ja que allà els joves volen demostrar que sí es pot contruir l'altre món que volem. Parlant amb uns dels voluntaris del campament, Diogo, m'explica que un dels principis bàsics del campament és l'autogestió. Perquè això sigui possible els joves voluntaris s'han organitzat en diversos grups de treball (GT) com el de cultura, proveïment, medi ambient o assegurança.

Els joves comparteixen espai amb molts moviments socials com els quilombos, els esclaus negres portats d'Àfrica a Amèrica que es van revel·lar i van fugir a la selva, on es van organitzar en comunitats. O la plataforma SAPI, South Asian People Initiative, que treballen per crear una plataforma que agrupi a dalits, indígenes americans i asiàtics, dones i joves desorganitzats i minories ètniques. Impossible sortir d'allà sense un mica més d'esperança en què el canvi està en camí.

1 comentario:

Manuel Simarro dijo...

Com va Laia? Ja veig que tornaràs ben convençuda de que el canvi és possible, i ens transmetràs tota la certesa que de ben segur es passeja aquests dies per Betlem. M'agradaria saber si es parla de l'experiència de l'any passat dels Fòrums descentralitzats, si s'ha valorat, i si s'ha pensat en repetir pel pròxim any. Cuidat molt i petons als catalans de por ai:)