El Foro Social Mundial es un espacio de reunión y debate abierto que quiere favorecer la reflexión y la formulación de propuestas para construir un mundo más justo, solidario y democrático. Este año se celebra en la Amazonía y sus propuestas deberían marcar la agenda en los grandes eventos de los próximos meses, como la reunión del G20 en Londres o la del G8 en Roma. Intermón Oxfam estará presente en el Forum entre el 27 de enero y el 2 de febrero.

El Fòrum Social Mundial és un espai de reunió i debat obert que vol afavorir la reflexió i la formulació de propostes per a construir un món més just, solidari i democràtic. Aquest any se celebra a l'Amazònia i les seves propostes haurien de marcar l'agenda en els grans esdeveniments dels pròxims mesos, com la reunió del G20 a Londres o la del G8 a Roma. Intermón Oxfam estarà present al Forum entre el 27 de gener i el 2 de febrer.

lunes, 2 de febrero de 2009

Junts per la Justícia Climàtica a Copenhagen


Una de les assemblees que es van celebrar ahir al matí, l'últim dia del Fòrum, va ser la referent al canvi climàtic. Allà es van llegir les conclusions finals que s'havien anat extraient de trobades prèvies, i es va consensuar el text que es llegiria a la tarda a l'Assemblea d'assemblees.

Els assistents van insistir en la importància d'involucrar totes les organitzacions per fer una proposta conjunta camí a Copenhagen. Alhora, es van acordar els àmbits d'actuació prioritaris per lluitar contra el canvi climàtic: soberania alimentària i de recursos, transició a la societat post-carbono, reducció del consum, respecte per com els indígenes tracten la terra i recolzament a les seves lluites, reforç de les aliances entre nord i sud, i vincular el comerç del clima i les transnacionals.
El focus no pot ser només el canvi climàtic; la crisi climàtica ha d'anar lligada a la crisi de model. S'ha de canviar el paradigma de consum i les relacions econòmiques. Però per això és necessària una mobilització permanent nacional, més enllà de la puntual per a Cophenagen.

Les intervencions a l'assemblea incidien en la importància de relacionar les lluites actuals (reforma agrària, deute ecològic,...) però tampoc tenir-ne moltes paral·leles per poder unificar esforços. La mobilitazació també ha de ser el més inclusiva possible, fent-se extensiva a col·lectius de dones, joves o sindicats. Per aquest motiu es van formar tres grups de treball (agenda de mobilització, incidència/lobby i tribunal de les víctimes del canvi climàtic), i es van acordar unes dates de reivindicació mundial pel 12 d'octubre i el 17 d'abril, a part de la mobilització a Copenhagen en motiu de la conferència de Nacions Unides el pròxim desembre.

1 comentario:

Pati dijo...

Ei trobo molt interessant aquestes dates de reivindicació mundial pel 12 d'octubre i el 17 d'abril, a part de la mobilització a Copenhagen en motiu de la conferència de Nacions Unides el pròxim desembre.
Ja ens explicas amb més detall..
petons